REFERAT AF GENERALFORSAMLINGEN 2024
Derefter oplæg ved Lise Milan Nielsen, Furesø Museer, der fortalte om:
’Punktnedslag i Furesøs historie fra det første stenaldermenneske til i dag.’
Lise fortælling strakte sig over 15.000 år, lige fra den første Furesøborger fra jægerstenalderen, hvorfra udgravninger bl.a. har afsløret et kranie fra tiden. I 1130 blev kirken i bygget, og herefter kom flere gårde til.
Furesø har gennem tiden haft flere berømte og berygtede personligheder, bl.a. Stine Huekone, som var kendt viden om, også i udlandet, for sine smukke huer med guldnakker. ’Det borende X’ var en berygtet svindler, der i starten af 1900 røvede mindst 50 offentlige pengeskabe over 22 år for et beløb omkring 29 mill. Kroner.
Lise fortalte også om tyskernes angreb og overtagelse af Værløse Flyvestation d. 9. april 1940 – Slangerupbanens indvielse som gjorde Furesø til en forstad til København.
Herefter Generalforsamling.
DAGSORDEN:
Pkt. 1. Ole Bill Jørgensen blev valgt som dirigent. Jytte Boch – referent.
Pkt. 2 + 3.
Børge Svane præsenterer bestyrelsens beretning med årets aktiviteter:
Juletræstænding – Fastelavn – Frisk-Op-Dag – Høstfest.
Vi gentager samme aktiviteter i 2025 – og kom gerne med forslag til yderligere aktiviteter.
Vi venter stadig på Vestforbrændings udrulning af fjernvarmen i vores område.
Siden gaspriserne var på det højeste ved Putins invasion af Ukraine, er de nu faldet igen.
Men ingen ved, hvad der sker på sigt, så vi håber stadig, vi snart kan tilkobles fjernvarmenettet.
Vi følger udviklingen.
Lokalplanen blev ændret og vedtaget i Byrådet omkring Akacietorvet, da Aldibygningens ejere har presset på i flere år for at omdanne bygningen til boliger + at udvide arealet med 1/3 ved køb af dele af p-pladsen på Akacietorvet.
Trods både beboer- og interessegruppers utallige protester og skriverier, blev ejernes ønske vedtaget i 2023 af Byrådet. Siden har der været stille omkring projektet, lige til nu, hvor ejerne ønsker at sælge Aldibygningen, formentlig med betydelig gevinst, da bygningen har Byrådets tilladelse til nedrivning og nybygning af 22 boliger. Hvad der sker derefter på Akacietorvet vil vi selvfølgelig holde os skarpt orienteret om.
Beboerforeningens 2 telte er blevet møre og hullede, så vi overvejer indsamling til nye telte. (Bestyrelsen har efterfølgende besluttet at købe 2 nye telte).
Pkt. 4. Der var umiddelbart ingen nye forslag fra medlemmerne.
Pkt. 5. Vores medlemstal er ca. det samme som tidligere år. Vi ser dog gerne flere medlemmer. Vi havde sidste år et mindre underskud på 4.700 kr. i forhold til sidste år. Dog er der stadig penge på kontoen.
Pkt. 6. Fra 1. januar 2025 er kontingent for medlemmer (husstand) på 250 kr. Pensionister: 125 kr.
Pkt. 7.
Jens Holst-Andersen har valgt at forlade posten som suppleant i bestyrelsen.
Karina Larsen blev enstemmigt valgt som nyt medlem af bestyrelsen, som nu består af:
Bestyrelsesmedlemmer: Børge Svane, Ole Jørgensen, Jørgen Moltzen, Kasper Geels, Karina Larsen, Jytte Boch.
Suppleant: Elisabeth Groth Haarsted.
Pkt. 8. Steffen Skytte er igen valgt som beboerforeningens revisor. Ole Jørgensen er revisorsuppleant.
Pkt. 9.
Kålundsvej er med på Byrådets liste over veje, der skal repareres i 2025. Vi glæder os til at få stoppet hullerne.
Kloakken ud for Kålundsvej 2A er blevet ordnet og fungerer igen.
Vi skal tjekke, om vi skal have forsikringer, når vi laver arrangementer for beboerne.
REFERAT AF GENERALFORSAMLINGEN 2023
16 november i Præstegårds længen.
Generalforsamlingen blev indledt med Lise Milan Nielsens levende fortælling om Sagn og myter fra det gamle Farum. Det blev lidt mere spændende at gå hjem gennem de mørke gader efter at have hørt om Lygtemænd, ellefolk, trolde og lindorme.
Generalforsamlingen blev gennemført ifølge vedtægterne.
Valg af dirigent og referent: Børge Svane valgt som dirigent og Ole Bill Jørgensen som referent.
Børge konstaterede, at generalforsamlingen var lovligt indkaldt.
Bestyrelsens beretning var uddelt til alle medlemmer sammen med indkaldelsen og blev på generalforsamlingen gennemgået af Jytte.
Det har igen været et år, hvor arbejdet var fokuseret på behandling af et revideret og nu vedtaget forslag til plan for ALDI bygningen på Akacietorvet, samt at lægge pres på at få Fjernvarme udrulningen i og omkring landsbyen ind i et godt forløb efter 2022 miseren.
Hertil kommer planlægning og gennemførelse af de traditionelle arrangementer som fastelavn med kirken, frisk op dag, høstfest og juletræstænding på Forten. Det er en fornøjelse at se den store tilslutning.
Bestyrelsen blev opfordret til at følge op på genbeplantning og forureningsundersøgelser på Akacietorvet, samt eventuelle ændringer fjernvarmens udrulningsplan, når fusionen er på plads.
Der blev opfordret til at melde sig til foreningens mailliste, så information om aktiviteter og arrangementer kan deles.
Ønsker du at tilmelde dig, kan du sende en mail til farum.landsby@gmail.com med navn, postadresse og mailadresse. Man kan til hver en tid framelde sig listen ved at skrive til samme mailadresse.
Næste arrangement er tænding af juletræ på Forten søndag d. 2 dec kl 16, med æbleskiver, gløgg og saft.
Beretningen er godkendt.
Bestyrelsens forslag til aktiviteter: ingen bemærkninger til det fremlagte. Ingen indkomne forslag forud for generalforsamlingen. De store vandmængder har afsløret tilstoppede kloaker, hvilket de berørte borgere selv skal melde til kommunen, men der blev udtrykt stemning for en fortsat dialog med Klimalancen om projekter på fællesområder, som vil kunne bidrage til reduktion i vand afledning til fælles kloak.
Hvis kloakken ud for dit hus flyder over, anbefales det fra officielt hold at undgå tøjvask, lange bade og at tænde opvaskemaskinen. Vent til vandet er sunket!!!'
Godkendelse af regnskab, som blev omdelt på generalforsamlingen. Regnskabet blev gennemgået og der var ingen spørgsmål til regnskabet. Foreningen har haft 47 betalende medlemmer og resultatet blev et mindre overskud, grundet lavere udgift til generalforsamlingen 2022 af regnskabstekniske årsager. Regnskabet godkendt.
Fastsættelse af næste års kontingent: uændret gennem snart mange år: 150,-kr pr. husstand, 75,-kr for pensionister. Hvis der kommer et underskud igen i 2024, ser vi på om det skal justeres.
Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter: Elisabeth Groth Haarsted bestyrelsesmedlem ønskede ikke at genopstille som bestyrelsesmedlem, men fortsætter som suppleant.
Der var ingen nye kandidater som meldte sig som bestyrelsesmedlem, men Jens Holst-Andersen har meldt sig som suppleant.
Bestyrelsen består nu af: Børge Svane, Jørgen Moltzen, Ole Jørgensen, Jytte Boch, Kasper Geels. Suppleanter: Elisabeth Groth Haarsted, Jens Holst-Andersen.
Wieke Edinger og Elisabeth Houe Hansen har meldt sig som interesseret i at gå ind i eller støtte foreningens arbejde og det er aftalt at de begge inviteres med til næste bestyrelsesmøde.
Valg af revisor og revisorsuppleant: Steffen Skytte og Ole Jørgensen blev genvalgt.
Eventuelt: ingen bemærkninger.
REFERAT AF GENERALFORSAMLINGEN 2022
Generalforsamlingen blev indledt med et spændende foredrag ved lektor ved Arkitektskolen, arkitekt Tom Mose Petersen om arkitekturen i Farum Landsby. Han fortalte om Farums Landbys karakteristika som stier og historiske huse, detaljer og fællesrum og viste både historiske billeder og billeder fra landsbyen i dag.
Generalforsamlingen blev gennemført ifølge vedtægterne.
REFERAT AF GENERALFORSAMLINGEN 2021
Arrangementet, der blev afholdt 18. november kl. 19.30–22 i Præstegårdslængerne ved Farum Kirke, var rimeligt velbesøgt.
Generalforsamlingen blev indledt med et spændende foredrag ved museumsinspektør Morten Mortensen fra Furesø Museer. Han fortalte om Farums historie med vægten på de seneste århundreder, udskiftningen, udviklingen fra landsby til stationsby til nutiden --- herunder med omtale af flere personligheder, der har sat deres aftryk på byen. Mange sjove billeder og filmklip blev vist.
Generalforsamlingen blev gennemført ifølge vedtægterne.
Elisabeth Groth Haarsted gennemgik processen vedr. øget biodiversitet på ”Forten”. Opfordrede til, at interesserede meldte sig til det nedsatte ”havelaug”, som udfører praktiske opgaver i forbindelse med blomster mm. Der var kun positive tilbagemeldinger fra de fremmødte.
Henrik konstaterede, at fodgængerovergangen ved Karolinestrædet langt om længe var etableret, men at der mangler belysning og at der også er givet tilsagn om belysning i Karolinestrædet. Vedr. Akacietorvet har Jytte Boch og Annette deltaget i et møde på invitation fra forvaltningen, siden har vi ikke hørt nyt, trods skriftlig rykker. Bestyrelsen følger op på sagen. Forvaltningen arbejder på ny lokalplan for området.
Vedr. høringer: blev drøftet på baggrund af flere indlæg fra de fremmødte. Bestyrelsen fastslog, at foreningen ikke skal være ”smagsdommer” i forhold til boligændringer, der kræver dispensation fra lokalplanen, men fastholder det vigtige i, at vi alle i videst muligt omfang holder os til lokalplan og bevaringsvejledning for området. (begge dele findes på kommunens hjemmeside). Det blev understreget, at det er forvaltningen, der træffer afgørelse i sagerne.
Vedr. fjernvarme: Farum Fjernvarme har henvendt sig til beboerforeningen for at lodde stemningen her i området for fjernvarme. En fjernvarmeplan fra Furesø kommune har netop været i høring. Kommunen ønsker fjernvarmen udvidet af miljøhensyn. Endnu er intet besluttet, vi forventer et høre nyt i det nye år.
Vedr. Parkering foran kirken: der er indført tidsbegrænsning uden at foreningen er blevet hørt. Vi følger sagen.
Forurening fra tidligere renseri på Akacietorvet samt affaldssortering: intet nyt i forhold til beretningen.
Beretningen blev godkendt.
Vedr. høstfesten har det fungeret fint med medbragt mad. Måske fælles kagebord næste gang.
Ref: Annette Liebach
GENERALFORSAMLINGEN 2020 blev aflyst grundet corona pandemien.
Bestyrelsen fortsatte uforandret.
REFERAT AF GENERALFORSAMLINGEN 2019
Valg af dirigent og referent:
Følgende blev valgt: Ordstyrer: Janne Pamsgård, Referent: Jette Larsen
Bestyrelsens beretning:
Bestyrelsens beretning tog Børge Svane sig af.
Bestyrelsens beretning blev uddybet af Børge Svane, der tog udgangspunkt i omlægningen af Akacietorvet og omgivelserne, herunder Det hvide Center, hvis facadeændringsforslag kommer til høring i slutningen af november. Foreningen udarbejder et høringssvar.
De truende forureningsproblemer fra det tidligere renseri på Akacietorvet blev drøftet. Forvaltningen har planer om et offentligt møde omkring renseri- problematikken i hele Furesø Kommune. Hvornår vides ikke. Forsamlingen henstillede til foreningen om at følge op på sagen.
Trafikreguleringssagen har efterhånden kørt i flere år. Forvaltningen undskylder sig med stor travlhed på grund af mange andre trafikprojekter i kommunen.
Forvaltningen har fremsat et forslag om tidsbegrænset parkering på den smalle del af Kålundsvej fra Søvejs krydset og hen til kirken. Menighedsrådet har et stærkt ønske herom. Foreningen har givet udtryk for, at man ikke havde mandat til at gå nærmere ind i parkeringsproblematikken på baggrund af tidligere forløb. Vi har bedt forvaltningen om at vente med at udsende evt. høring i sagen før efter generalforsamlingen, og har desuden bedt om at måtte se evt. høringsskrivelse inden udsendelse. Vi har ikke modtaget yderligere orientering i sagen.
Beboerforeningen havde som udgangspunkt ønsket 3 trafikchikaner ved de tre indkørsler til Farum Landsby. Forvaltningen har kun villet være med til en af disse med en placering ved kirkens nye P-plads. Det har foreningen accepteret og er blevet lovet en skitse heraf. Beboerforeningen har ønsket hele Farum Landsby omfattet af 30 km/t. Dette har forvaltningen accepteret.
Stranden ved Doktorens bugt afføder flere problemer. Også her er der fare for forurening, idet der ved kraftig regn dannes overløb fra regnvandsbassinet under Farumgårds vestlige have, med direkte udløb af kloakvand i Doktorens bugt og for høje bakterieforekomster i badevandet som følge. Endvidere er der parkeringsproblemer på den smalle vej til søen og på Søvej. Foreningen vil arbejde videre med dette.
Bestyrelsens forslag til aktiviteter:
Oplægget om æblelund på Forten blev kommenteret af Jytte Boch. Opfordringen til nedsættelse af en arbejdsgruppe omkring Forten blev positivt modtaget, og tre deltagere meldte sig interesseret. Arbejdsgruppen ser på, hvordan området kan justeres og tilpasses, så det fortsat kan være et smukt og naturligt samlingspunkt for landsbyen. Det viser sig nemlig at træerne i den ene side (ved kastanjetræet) nu står så tæt, at de begynder at genere hinanden og derfor snart skal tyndes ud. Arbejdsgruppen består af Marie (Kålundsvej 21), Gitte (P.E. Rasmussensvej 2), Sabine (Kålundsvej 2b), Jytte (Kålundsvej 4), Annette (Kålundsvej 6a) og Elisabeth (Kålundsvej 6c)
Forslag fra medlemmerne:
Det blev foreslået at ændre beplantningen ved indsnævringen af Kålundsvej i østsiden af Forten til mere spisevenlige bærbuske.
Godkendelse af regnskab:
Godkendt.
Fastlæggelse af næste års kontingent:
Som hidtil: 150 kr pr husstand, 75 kr for pensionister.
Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter:
Følgende medlemmer blev støttet i at fortsætte:
Børge Svane, Klosterskjul 7
Jørgen Moltzen, Kålundsvej 4 st
Ole Jørgensen, Kålundsvej 1A
Annette Liebach, Kålundsvej 6A
Jytte Boch, Kålundsvej 4, 1tv
Jette Larsen har valgt at fratræde og blev takket for sin indsats for foreningen.
2 nye medlemmer har meldt sig:
Elisabeth Haarsted Graversen, Kålundsvej 6C
Henrik Rune Jensen, Farum Hovedgade 86
Det blev modtaget med applaus
Suppleanter: Janne Pamsgaard og Karina Larsen
Valg af revisor og suppleant: Steffen Skytte og Tove Kjær
Lokalsamfundenes Samvirke: Poul Lüneborg og Ole Jørgensen
Eventuelt:
Der blev udtrykt en del frustration over, at det er så svært at komme igennem med forslag fra foreningen overfor kommunen. Børge Svane redegjorde for forskellen mellem vores selvbestaltede beboerforening og en etableret grundejerforening, som det er pligtigt at være medlem af, indskrevet i skødet. Da kun ca. 1/3 af beboerne i området er betalende medlemmer af foreningen, har den ringe gennemslagskraft overfor kommunen, idet der ofte viser sig uenighed omkring beslutninger foretaget på generalforsamlingen.
Der fremkom forskellige forslag til, hvordan foreningens gennemslagskraft kan styrkes. f.eks. praktiske forslag til at få flere med og mere udfarenhed i forhold til Pressen.
Problemstillingen tages op af den nye bestyrelse.
REFERAT AF GENERALFORSAMLINGEN 2018
Valg af dirigent og referent:
Som ordstyrer blev valgt Jørgen Moltzen og som referent Jette Larsen.
Bestyrelsens beretning:
Bestyrelsens beretning tog Annette Liebach sig af.
Annette Liebach uddybede den skriftlige beretning. Naturligt var fokus på arbejdet med trafikdæmpning i landsbyen, hvor bestyrelsen afventer et nyt møde med forvaltningen om problematikken med at ”fredeliggøre” området med de metoder, der har den største effekt.
Ved sidste generalforsamling var der forslag om at tage kontakt med de nyansatte chefer i forvaltningen, der har indflydelse på vores område. Samarbejdet ser ud til at forløbe mere gnidningsfrit efter et uformelt møde med By- og kulturdirektør Claus Torp og centerchef Ellen Hvidt Telle i foråret. Begge var interesserede i et nyt møde, som bestyrelsen tager initiativ til i starten af 2019.
Forløbet af sagen omkring træerne på Forten vækker stadig megen undren.
Problematikken omkring de mudrede stier ved søen vil der fortsat blive arbejdet med.
Opfordring til at kontakte Trygfonden vedr. Nabohjælp blev gentaget.
Bestyrelsens forslag til aktiviteter blev positivt modtaget:
•Opfølgning på løbende sager.
•Afholdelse af fastelavnsfest sammen med kirken
•Følge op på trafiksanering i landsbyen
•Følge op på renoveringen af Farum Hovedgade.
•Følge op på en evt revision af lokalplan for Farum Hovedgade.
•Forårsaktivitet i maj / juni.
•Høstfest i august
•Arrangementer/udflugter med udgangspunkt i vores område og vores miljø.
Forslag fra medlemmerne:
Karina Larsen fremkom med en idé om opsætning af et juletræ på Forten, og evt. en hyggesamling omkring det. Forslaget blev positivt modtaget.
Annette Liebach foreslog at foreningens medlemmer og andre interesserede kunne gøre renoveringen af stendiget ud mod præstegårdsjordene i den vestlige ende af Kålundsvej til en social aktivitet. Evt. kunne man tage kontakt til Hareskovens ”digelav” gennem Lokalsamfundenes Samvirke.
Godkendelse af regnskab:
Godkendt.
Fastlæggelse af næste års kontingent:
Som hidtil: 150 kr pr husstand, 75 kr for pensionister.
Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter:
De samme i hærdige bestyrelsesmedlemmer stillede op igen, og blev valgt glædeligt suppleret med 2 nye. Bestyrelsen ser ud som følger:
Jørgen Moltzen Kålundsvej 4 C
Børge Svane Klosterskjul 7
Jette Larsen Kålundsvej 16
Ole Jørgensen Kålundsvej 1 A
Annette Liebach Kålundsvej 6 A
Karina Larsen Kålundsvej 19
Janne Pamsgaard Søvej 8
Jytte Boch Kålundsvej 4, 1.tv.
Valg af revisor og revisorsuppleant:
Som revisor: Steffen Skytte, Kålundsvej 1B
Som revisor suppleant: Tove Kjær, Kålundsvej 1A
Foreningens repræsentant i Lokalområdernes Samvirke: Poul Lüneborg, Kålundsvej 6A,
suppleres med Ole Jørgensen, Kålundsvej 1A.
Eventuelt:
Intet, hvorefter generalforsamlingen sluttede i god ro og orden.
Siden er sidst opdateret:
9.2.2025 BSN